Держпродспоживслужба наголошує про небезпеку вживання дикорослих грибів!

З початку 2018 року в Дніпропетровській області від отруєння дикорослими грибами постраждало 7 осіб, із них 2 дітей.
Перший випадок отруєння зареєстровано у червні поточного року, коли до лікарні було госпіталізовано шість осіб. Постраждалі напередодні вживали власноруч фаршировану дикорослими грибами смажену рибу. Гриби збирали, перебуваючи на відпочинку в природних умовах в с. Піщанка, Новомосковського району.
Останній випадок отруєння дикорослими грибами зареєстровано 15.08.2018.
Жінку 69 років госпіталізовано до лікарні м.Марганець з діагнозом «Гостре отруєння грибами». Постраждала вживала консервовані в 2017 році в домашніх умовах гриби грузді, які збирала в лісосмузі поблизу міста.

Необхідно пам’ятати, що гриби – це небезпечний продукт харчування, який може призвести до отруєння, а нерідко й смерті!
Найбільш отруйними вважаються токсини блідої поганки, мухоморів, сморжів. Навіть мінімальна доза отрути вищеназваних грибів – смертельна!

В Дніпропетровській області щорічно реєструються випадки отруєння дикорослими грибами. Так, у 2017 році у Дніпропетровській області зареєстровано 6 випадків, із них 5 закінчились летально.
Для запобігання отруєнню дикорослими грибами необхідно дотримуватись наступних порад:
– по можливості відмовтеся від споживання дикорослих грибів – замініть їх грибами промислового вирощення;
– не купуйте гриби на стихійних ринках;
– завжди уважно оглядайте гриби, якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів;
– збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими;
– не беріть занадто молоді чи старі гриби, їх легко переплутати з отруйними;
– не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали;
– не збирайте гриби в посушливу погоду, у цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів;
– ніколи не куштуйте сирі гриби;
– вдома ще раз ретельно перевірте гриби (усі сумнівні гриби необхідно викинути);
– готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
– варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
– зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Пам’ятайте – гриби забороняється вживати дітям до 12 років, вагітним жінкам та людям літнього віку!
При перших ознаках отруєння негайно звертайтесь до лікаря!
Тільки своєчасно розпочате лікування може зберегти Ваше життя!