Проект з безпечності молока провів тренінг для фахівців територіальних органів Держпродспоживслужби в Миколаївській області

У вересні поточного року відбувся тренінг для інспекторів Головного управління Держпродспоживслужби у Миколаївській області. Основна ціль навчань – отримати розуміння важливості застосування найкращих практик виробництва молока та підвищити обізнаність щодо змін в системі контролю за безпечністю харчових продуктів.

Понад 20 державних інспекторів Головного управління зібралися в Первомайську Миколаєвської області.

Тренінг розпочався з теоретичної частини, під час якої підготовлені проектом тренери з ГУ Держпродспоживслужби в Миколаївській області презентували теми щодо програми управління здоров’ям стада та програми контролю маститів, правильного зберігання і використання ветеринарних препаратів, антимікробної резистентності, покращення виробничих процесів на фермі задля досягнення низьких рівнів загальної бактеріальної забрудненості; ідентифікації тварин, впровадження заходів біологічної безпеки на фермах. Також учасники були ознайомлені зі змінами в системі державного контролю, з новими підходами і переліками питань для інспектування та з принципами простежуваності при виробництві молочних продуктів.

Теоретична частина тренінгу тісно перепліталась з практичним навчанням на базі молочноконсервного комбінату, де спеціалісти Держпродспоживслужби відпрацювали використання переліків питань для інспектування молокопереробного підприємства та оцінили систему простежуваності. Також група відвідала молочно-товарну ферму, де кожен учасник мав змогу на практиці оцінити важливість застосування найкращих практик у менеджменті утримання, годівлі тварин, гігієни та техніки доїння задля ефективного виробництва безпечного і якісного молока. Учасники тренінгу працювали у групах для практичного відпрацювання питань для перевірки молочно-товарних ферм, оцінюючи критичні точки у процесах доїння та охолодження молока, миття та обслуговування обладнання, а також утримання й забезпечення здоров’я вимені та благополуччя тварин. Після практичних візитів на молокопереробне підприємство та молочно-товарну ферму учасники обговорювали результати інспектування в групах з подальшим представленням результатів.

Під час останнього дня тренінгу підготовлений проектом тренер з Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаєвській області Іван Гецнар, який брав участь у навчальній поїздці до Швейцарії, презентував фахівцям територіальних управлінь і відділів особливості системи ризик-орієнтованого контролю та інспектування молочних ферм та молокопереробних підприємств у Швейцарії, а координатор 1-го і 2-го компоненту Вікторія Лець представила опублікований проект Наказу «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» на сайті Міністерства аграрної політики та продовольства України для публічного обговорення та розповіла про важливість впровадження контролю за введенням в обіг сирого молока у рамках Програми контролю сирого молока, що розробляється проектом спільно із зацікавленими особами та Держпродспоживслужбою.

За результатами участі у тренінгу державні інспектори отримали відповідні сертифікати.

Наступний тренінг відбудеться в жовтні у Вінницькій області.

Переглянути на сайті: consumer.gov.ua