Інформація про спалах захворювання на ГКІ серед учасників поминального обіду у с Зарубинці Андрушівського району Житомирської області

За оперативним повідомленням Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області 06.08.2019 зареєстровано спалах захворювання на гостру кишкову інфекцію серед учасників поминального обіду у с. Зарубинці Андрушівського району Житомирської області, внаслідок якого постраждало 18 осіб, у т.ч. 2 дітей.

Станом на 07.08.2019 з попереднім діагнозом «Гостра кишкова інфекція невстановленої етіології» до інфекційного відділення Андрушівської центральної районної лікарні госпіталізовано 12 осіб, іще 6 осіб отримують лікування в амбулаторних умовах.

З епіданамнезу з’ясовано, що 04.08.2019 у с. Зарубинці Андрушівського району відбувся поминальний обід, обслуговування якого здійснювало кафе-магазин «Вікторія», що розташоване в с. Гальчин Андрушівського району. Усього поминальний обід відвідало 70 осіб.

Після отримання повідомлення про спалах з метою встановлення причин та умов виникнення захворювань фахівці Головного управління 06.08.2019 спільно з представниками ДУ «Житомирський обласний лабораторний центр МОЗ України» розпочали санітарно-епідеміологічне розслідування та обстеження закладу з відбором проб для проведення відповідних лабораторних досліджень.

За результатами перевірки встановлені порушення законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, у зв’язку з чим винесено розпорядження від 06.08.2019 про тимчасове припинення діяльнсоті кафе-магазину «Вікторія» та обіг харчових продуктів за порушення законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин. Також було складено протокол на даного підприємця. Харчові продукти і холодильні камери в закладі опломбовані та тимчасово передані на відповідальне зберігання оператора ринку. Відповідно до розпорядження Головного управління від 07.08.2019 відсторонено від роботи працівників кухні. Надано припис від 07.08.2019 про припинення використання автомобіля, яким здійснювалось транспортування продуктів харчування.

Зазначимо, що напередодні спалаху фахівці Головного управління 30.05.2019 проводили плановий захід державного нагляду (контролю) у даному закладі. За результатами перевірки 31.05.2019 підприємцю було надано припис щодо усунення виявлених порушень. 25.06.2019 відбулася ще одна перевірка на предмет виконання припису – встановлено його невиконання, за результатами чого складено протокол про порушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» та накладено штраф на суму 20 865 грн.

Про виникнення спалаху та результати перевірки суб’єкта господарювання Головним управлінням поінформовано Головне управління Національної поліції в Житомирській області, обласну прокуратуру, Андрушівський районний відділ Національної поліції України в Житомирській області.

За ініціативи Головного управління 06.08.2019 проведено позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

У ході розслідування спалаху фахівцями Головного управління проведено роз’яснювальну роботу з персоналом кафе щодо профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань.

Проведення протиепідемічних заходів триває.

Переглянути на сайті: consumer.gov.ua