Зберігання насіння картоплі

Повноцінний урожай картоплі можна отримати тільки з якісного насіння, яке було збережене в правильних умовах. Важливо не просто зберегти насіння картоплі до весни, а й дотримати її у якісному вигляді. Для цього потрібно враховувати низку моментів, таких як температура, вологість, концентрація кисню і вуглекислого газу, світло та інше.

У першу чергу потрібно витримати картоплю протягом двох тижнів у невеликих кагатах ємністю до 5 т, бажано при температурі не нижче 15°С, прикриваючи її соломою. Цей період ще називають лікувальним. Під час нього шкірка у картоплі твердне та озеленюється (накопичується соланін). Такі бульби краще зберігаються, менше пошкоджуються хворобами та шкідниками. Після цього періоду насіннєвий матеріал сортують, видаляючи хвору та механічно пошкоджену бульбу.               

Насіннєву картоплю зберігають у спеціалізованих сховищах, які обладнані відповідними системами вентиляції і обігріву. Перед закладкою картоплі на зберігання склад необхідно дезінфікувати. До прикладу, для зменшення ризиків появи фомозного або фузаріозного ураження бульб перед закладанням насіння на зберігання його протруюють фунгіцидом. Це допомагає якісніше зберегти посадковий матеріал. Впродовж перших 25-30 днів картоплю у складі зберігають при температурі 12-15°С, а потім поступово її знижують до 2-4°С і підтримують її на такому рівні до весни. Будь-яке відхилення температури зберігання від оптимальної негативно впливає на схожість і врожайність картоплі. А от оптимальна відносна вологість повітря в картоплесховищах має становити 90-95%. Також шкідливо впливає на життєздатність бульб незбалансований вміст газів. Бажано щоб вміст вуглекислого газу в сховищі становив не більше 5%, а кисню не менше 16%.

Картоплю у сховищах можна зберігати в мішках, у ящиках, у контейнерах і насипом. При зберіганні насипом раціональніше використовується площа сховища, але значно збільшуються втрати під час зберігання, внаслідок поганого проходження повітря у верхні шари насипу. Зручнішим та практичнішим способом зберігання  є зберігання картоплі в тарі. Це покращить зручність зберігання і перевезення бульб. При цьому втрати будуть менші, якість бульб знижується не так сильно в порівнянні із зберіганням насипом. Однак важливо розміщати тару з насіннєвим матеріалом в складі таким чином, щоб при цьому була гарна циркуляція повітря.

 Відразу після розміщення насіннєвої картоплі в складі потрібно розпочати активне вентилювання, щоб просушити поверхню бульб і видалити залишки вологи. Слід зазначити, що для правильного зберігання вентиляція є ключовим фактором, оскільки вона впливає на температуру, вологість та склад повітря.

 В разі гарної якості бульб після зимового зберігання та відсутності проростання, за 10-15 днів до завершення зберігання, температуру в сховищі поступово піднімають до 8-10°С, щоб вивести посадковий матеріал картоплі зі стану спокою та дати їй можливість прорости. Якщо на бульбах є великі паростки, то їх краще видалити під час сортування.