Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства

Управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства (далі – Управління) є структурним підрозділом Головного управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області.

 

Управління у своїй діяльності керується: Конституцією України, законами України, актами Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства аграрної політики та продовольства України та Держпродспоживслужби, Положенням про Головне управління Держпродспоживслужби в Дніпропетровській області та іншими нормативно-правовими актами.

 

Управління організовує у межах своїх повноважень виконання актів законодавства у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства, здійснює систематичний контроль за їх реалізацією, узагальнює практику застосування законодавства з питань, що належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо вдосконалення законодавства.

 

            Завдання та функції Управління:

 

Управління відповідно до покладених на нього завдань у сфері державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства:

  • Здійснює свою роботу згідно річного плану роботи Головного управління.
  • Реалізує державну політику в сфері санітарного законодавства.
  • Здійснює державний санітарно-епідеміологічний нагляд (контроль) за:

–  дотриманням санітарного законодавства;

–  біологічними продуктами, патологічним матеріалом;

– додержанням підприємствами, установами, організаціями всіх форм власності державних санітарних норм і правил, гігієнічних нормативів і регламентів.

  • Забезпечує та здійснює проведення профілактичних і протиепідемічних заходів щодо охорони в межах компетенції території України від проникнення хвороб людей, здійснює державний санітарно-епідеміологічний контроль товарів, що переміщуються через митний кордон України.
  • Здійснює в межах компетенції контроль за факторами середовища життєдіяльності людини, що мають шкідливий вплив на здоров’я населення.
  • Здійснює у межах компетенції контроль за усуненням причин і умов виникнення та поширення інфекційних, масових неінфекційних захворювань, отруєнь та радіаційних уражень людей.
  • Здійснює відповідно до законодавства моніторинг причин і кількості звернень фізичних та юридичних осіб щодо дотримання санітарного законодавства та випадків заподіяння шкоди здоров’ю людей внаслідок споживання продукції (користування нею) та впливу небезпечних факторів середовища життєдіяльності людини.
  • Бере участь та проводить заходи, спрямовані на підвищення рівня гігієнічних знань працівників, в тому числі, тих які підлягають обов’язковим медичним оглядам, а також тих, які зазнають у виробництві, сфері послуг, інших галузях ризику дії небезпечних факторів.
  • Надає адміністративні послуги відповідно до закону.
  • Організовує проведення в лабораторіях досліджень (випробувань) для цілей державного контролю.
  • Розробляє, виконує та/або організовує виконання загальнодержавних програм та/або планів у галузі небезпечних факторів та показників безпечності та окремих показників якості харчових продуктів у визначеній сфері.
    • Бере участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань, спрямованих на виявлення причин та умов, що призводять до виникнення і поширення інфекційних хвороб, у тому числі через харчові продукти, групових та індивідуальних харчових отруєнь, масових неінфекційних захворювань (отруєнь) та радіаційних уражень, випадків порушення норм радіаційної безпеки, санітарних правил роботи з радіоактивними речовинами, іншими джерелами іонізуючих випромінювань, та вживає заходів до їх усунення відповідно до законодавства.
               •  Здійснює відповідно до законодавства моніторинг причин і кількості звернень фізичних та юридичних осіб щодо дотримання санітарного законодавства та випадків заподіяння шкоди здоров’ю людей внаслідок споживання продукції (користування нею) та впливу небезпечних факторів середовища життєдіяльності людини.
                • Узагальнює результати здійснення державного санітарно- епідеміологічного нагляду, аналізує причини виявлених порушень, розробляє і вносить у встановленому порядку пропозиції щодо перегляду встановлених вимог, якщо вони не забезпечують належного рівня захисту здоров’я населення та санітарно-епідемічного благополуччя населення.